Czy polska kuchnia może mierzyć się z włoską lub francuską?

Polska kuchnia wielu z nas kojarzy się z tłustymi i niezdrowymi potrawami. Nam, Polakom, wydaje się niczym, w porównaniu ze specjałami kuchni włoskiej lub francuskiej. Ale czy rzeczywiście mamy powody do kompleksów?

Każdy kraj ma swoje tradycje żywieniowe, zależne od położenia geograficznego, klimatu, dostępnych i uprawianych na danym terenie roślin i występujących tam zwierząt. Na polską kuchnię oddziaływały również przemiany historyczne. Nasze dania pełne są wpływów wschodnich: rusińskich, niemieckich, żydowskich, ale okazuje się, że również francuskich i włoskich. Mimo to, nasze menu wydaje się kompletnie różne od francuskiego czy włoskiego, co wcale nie znaczy, że w czymś mu ustępuje.

Bardzo ciekawe jest również to, jak bardzo odmienne są tradycyjne potrawy w różnych regionach naszego kraju. To prawdziwe bogactwo smaków i zwyczajów, które nie tylko cudzoziemców zadziwia i zachwyca. Inna jest kuchnia góralska na Podhalu, gdzie zjemy grule ze spyrkami, fizoły (czyli kolorową fasolę z ziemniakami i zasmażką), niepowtarzalną kwaśnicę czy rosół. Nie zapominajmy również o słynnym na cały świat, chronionym prawem unijnym oscypku! Kaszubskie restauracje to natomiast śledź i łosoś, ale także różnorakie grzyby i dziczyzna. Małopolskie specjały to żurek i kiełbasa Lisiecka oraz coraz bardziej zapomniane: beka, czyli krem z dyni podawany w pianką z koziego sera, kasza jęczmienna z białą fasolą nosząca nazwę szczupienie, sumiszka, czyli znowu kasza, ale tym razem gryczana z mąką gryczaną, oraz wołok ? przyprawiona i ugotowana pokrzywa. Na Śląsku popularny jest krupniok, czyli rodzaj kiełbasy z gotowanych i mielonych podrobów, a także rosół z kluskami wątrobianymi i rolada śląska. Jeszcze inaczej tradycyjna kuchnia wygląda na Lubelszczyźnie, w Wielkopolsce, Warmii i Mazurach, Mazowszu czy Kurpiach. Niewiele krajów może się poszczycić tak bogatą gamą lokalnych przysmaków.

Polska słynie ze wspaniałych pierogów, gołąbków, kotleta schabowego i mielonego, bigosu, galarety mięsnej czy golonki, a także wielu zup i pysznych ciast.
Dziś ogromny nacisk kładzie się na jedzenie zdrowe, niskokaloryczne, odtłuszczone. Media prześcigają się w wymyślaniu nowych wspaniałych diet. Obfita w kalorie kuchnia polska zdaje się nie pasować do współczesnego świata, jednak podobnie można powiedzieć o włoskich makaronach czy pizzy. Polskie specjały, dzięki złożonej historii i wyjątkowemu smaku, zachwycają turystów. My, Polacy, również powinniśmy ją docenić.