Wstęp do kuchni polskiej

Na kształtowanie polskiej kuchni miały wpływ wydarzenia historyczne. Doszło do zmian regionalnych i na terenie Polski zamieszkiwały różne grupy narodowościowe. W wyniku czego szczególnie widoczne były wschodnie grupy, czyli tatarsko-tureckie, rusińskie, francuskie, włoskie, niemieckie i żydowskie.

Do najpopularniejszych potraw polskich zaliczamy m.in.: pierogi, kluski, kasze, kotlet schabowy i mielony, bigos, zupy (żurek, barszcz czerwony, rosół itd.), gołąbki, ciasta, pieczywo, owoce (śliwki, wiśnie oraz gruszki) i warzywa, wszelkiego rodzaju mięsa, ryby oraz smakowite desery jak sernik, piernik czy faworki. Nie można zapomnieć także o flakach, ogórkach kiszonych i kapuście, zsiadłym mleku, kefirze oraz maślance.

Popularnymi napojami alkoholowymi jest wódka pędzona ze zbóż i ziemniaków, piwo chmielowe, wino czy nalewki owocowe, dawniej spożywano również miód pitny, dzisiaj rzadziej znajduje się na polskim stole.

Napoje alkoholowe wykorzystywane są także do przyrządzania potraw, wino jest używane np. w celu uszlachetnienia smaku bigosu lub piwo do ciast lub polewek.

Do napoi spożywanych na co dzień, zaliczamy: herbatę pitą przeważnie z cytryną i cukrem oraz kawę. Z zimniejszych pite są kompoty owocowe do obiadów, wywary ziołowe na różne dolegliwości.

W kuchni polskiej można spotkać takie smaki jak: słony, lekko ostry (chrzan, musztarda czy czosnek) korzenny i ziołowy (jak kminek czy gałka muszkatołowa), kwaśny (kapusta, ogórki kiszone), kwaśno-słodki(z jabłek lub z innych owoców).  Do potraw szczególnie stosowane są przyprawy w formie koperku, maku a dawniej niegdyś siemię lniane.

W dzisiejszych czasach polska kuchnia przeszła małą metamorfozę. Podstawą pożywienia stały się ziemniaki, a nie jak dawniej kasza. Spożywanymi mięsami jest wieprzowina i drób hodowlany, dużą popularność zyskały pomidory oraz w ostatnich czasach papryka. Zaczęto wykorzystywać buraki białe do produkowania cukru.

W kuchni polskiej występują specyficzne regionalne potrawy, które zależą od położenia geograficznego. Znane są kuchnie: śląskie, beskidzkie, mazurskie, góralskie, wielkopolskie, galicyjskie czy kresowe. Każdy region ma swoje własne dania i nazewnictwo potraw. Oprócz tych regionalnych potraw w kuchni polskiej występują specjalności znane w całym kraju.