Kuchnia regionalna

Kuchnia śląska jest połączeniem kuchni słowiańskiej, niemieckiej, austriackiej i czeskiej. Charakterystyczną cechą potraw jest to, że są one smaczne a zarazem tłuste i kaloryczne. W kuchni śląskiej najważniejsze są ziemniaki występujące w najróżniejszej postaci. Do najbardziej znanych potraw zaliczamy ciemne kluski z ciasta ziemniaczanego i z dodatkiem surowych tartych ziemniaków. Nie można zapomnieć również o potrawach z kapusty (białej i czerwonej). Wśród deserów szczególną uwagę należy zwrócić na śląskie makówki, czyli przyrządzone z mielonego maku z dodatkiem miodu i bakalii.

Kuchnia wielkopolska jest bardzo podobna do kuchni śląskiej. Również i tutaj słynne są potrawy z ziemniaków zwanych pyrami. Bardzo cenione są w tej kuchni kartacze, czyli kluski z mięsem, grzybami lub z kapustą i grzybami. Wśród zup to zalewajka, czyli zupa cebulowa, a także czernina oraz siemieniucha przyrządzona z siemienia lnianego oraz kaszy jaglanej. Znanym daniem są pyzy z dodatkiem sosów oraz mięs.

Głównym daniem w kuchni beskidzkiej jest duszona golonka z dodatkiem piwa i warzyw. Najpopularniejszą zupą jest żur przygotowany na serwatce oraz kwaśnica ? kapuśniak z dużą ilością mięsa wieprzowego i wędzonego.

 

W kuchni góralskiej nie można zapomnieć o słynnych wyrobach z owczych serów, czyli bundzu i oscypku. Wśród znakomitych dań to pieczona baranina. Cała tajemnica w niesamowitym smaku wędlin tkwi w peklowaniu mięs. Również i w tej kuchni znana jest kwaśnica przygotowana na świńskim ryju z miską ziemniaków.

 

Kuchnia galicyjska szczególnie związana jest z kuchnią wiedeńską. Wśród przekąsek popularny jest salceson z mięsa wieprzowego z dodatkiem sosu musztardowego i gorczycy. Do tradycyjnych dań zaliczamy biały barszcz z kiełbasą, a wśród deserów: sernik wiedeński ? pokryty waniliowym kremem lub czekoladą.

 

W kuchni mazurskiej występuje mieszanka takich krajów jak: Niemcy, Rosja, Polska. Popularną zupą jest przygotowana z kilku rodzajów ryb i raków oraz z leśnymi ziołami. Potrawa gotowana jest w żeliwnym kociołku na niewielkim ogniu, a na sam koniec w celu uzyskania aromatu dodawana jest płonąca brzozowa polana.

 

Kuchnia kresowa pochodzi ze Lwowa. Głównym daniem jest kulebiak wykonany z ciasta drożdżowego z kapustą oraz gotowanego ryżu, ryb i jaj. Potrawa szczególnie jest podawana do barszczu ukraińskiego.