Kuchnia tradycyjna

Do najbardziej znanych na całym świecie polskich specjałów należą wędliny i kiełbasy. Wytwarzane są z zastosowaniem tradycyjnych metod i receptur ? wędzone w dymie drewna olchowego, owoców pestkowych, orzechów czy krzakach porzeczek lub agrestu. Do najbardziej znanych kiełbas zaliczamy: kiełbasę myśliwską, która jest przyprawiana owocami jałowca oraz kiełbasę lisiecką ? przyprawianej czosnkiem. Wśród wędlin wyróżniamy balerony, polędwice, boczki o charakterystycznym delikatnym smaku. Nie można zapomnieć o przepysznych pasztetach zrobionych różnych mięs m.in. dziczyzny.

Na pewno polska tradycyjna kuchnia musi pochwalić się znakomitym pieczywem, a szczególności ciemnym i razowym chlebem. Oprócz dobrego smaku, cieszy się również ogromną popularnością na cały świecie i jest kojarzony ze zdrowym trybem życia.

W polskim obiedzie na pierwsze danie nie może zabraknąć zupy. Do najczęściej jadanych zup należy barszcz czerwony, który często widniej na wigilijnym stole. Robiony jest na wywarze z buraków i podawany jest z uszkami, czyli małymi pierożkami z grzybowym farszem. Nie można zapomnieć o żurku, który przyrządzany jest na zakwasie z razowej mąki. Podawany może być z ziemniakami, pokrojoną w kostkę wędliną i z jajkiem na twardo. Do innych popularnych zup należą: krupnik, zupa ziemniaczana, kapuśniak, zupa pomidorowa oraz ogórkowa.

Mięsa mogą być przygotowane na kilka sposobów, czyli duszone, smażone, pieczone czy z rusztu. Mogą być podawane na ciepło z rozmaitymi sosami lub na zimno z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Do najbardziej klasycznych dań mięsnych należy kotlet schabowy, robiony w panierce, z ziemniakami oraz kapustą. Należy również wspomnieć o pieczonym w schabie, który nadziewany jest suszonymi śliwkami. Kuchnia polska znana jest z potraw z wieprzowiny, takich jak golonka czy kaszanka. Również smaczne są potrawy z wołowiny ? zrazy zawijane czy nadziewane z kiszony ogórkiem i podawane z kaszą. Bardziej wybitnymi daniami jest duszona kaczka z grzybami czy pieczone w całości prosię z farszem kaszy gryczanej.

Wśród mącznych dań nie może zabraknąć wyśmienitych pierogów. Nadziewane są farszem mięsnym, z grzybów oraz kiszonej kapusty, a także serem i różnymi owocami ? truskawkami, jagodami. Do najbardziej lubianych należą pierogi ruskie, których farsz robiony jest z połączeniem sera, ziemniaków, i smażonej cebuli. Bardzo lubiane są naleśniki z dżemem lub serem oraz pyzy i knedle np. ze śliwkami i polane jogurtem naturalnym.

Należy wspomnieć o narodowej potrawie Polaków ? bigosie, który przyrządzany jest z kiszonej kapusty z dodatkiem różnych mięs i grzybów. Innym naszym przysmakiem są gołąbki zawijane kapustą z farszem mięsa, ryżu lub kaszy. Do smaku, gołąbki polane są z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Z potraw, które często trafiają na polski stół jako przystawki są śledzie. Podawane są dodatkowo z cebulką, śmietaną lub majonezem.

Do polskich deserów należą różne rodzaje ciast. Najbardziej lubianymi są ciasta drożdżowe, a także rolady z bakaliami lub z makiem oraz mazurek, sernik, piernik czy jabłecznik.

Do popitki Polacy często sięgają po czystą wódkę, ale także z domieszką ziołowych ekstraktów. Najbardziej znaną jest żubrówka z źdźbłem gatunku trawy z Puszczy Białowieskiej czy Goldwasser z dodatkiem 22-karatowego złota. Nie można zapomnieć o miłośnikach piw ? znane browary to: w Żywcu, Warce i Elblągu. W zimniejsze wieczorowe dni chętnie pije się grzane piwo lub wino z dodatkiem przypraw korzennych i miodu. Z innych trunków często pite są nalewki owocowe lub ziołowe, które mają różne zastosowanie(lecznicze, rozgrzewające czy wyłącznie do smaku  ). Pozostałymi znanymi napitkami są: likier czy miód pitny.