Wstęp do kuchni afrykańskiej

Choć kuchnia z ?czarnego lądu? nie jest zbytnio popularna w Polsce, to w ostatnich latach zdobywa coraz więcej zwolenników. Potrawy są przygotowywane w najprostszy sposób z możliwych dostępnych składników.

Do najbardziej popularnych należą dania mięsne oraz dania przygotowywane z owoców: pomarańczy, wiśni, fig i melonów, a także pataty, marchew, kapusta, ryż czy ryby. Afryka jest ogromnym kontynentem i każde państwo ma swoje własne przepisy. Przykładem jest chili znane kuchni nigeryjskiej oraz kminek kuchni egipskiej. W kuchni afrykańskiej rządzą na pewno przyprawy i zioła dodające niepowtarzalnego smaku i aromatu przygotowywanym potrawom. Najpopularniejsze dania jakie spotkamy w tej kuchni to: gari akpu, doro wat ? kurczak w potrawce, maniok, krewetki po senegalsku, różnorodne zupy warzywne, tarty pochrzyn oraz mandazi.