Wstęp do kuchni amerykańskiej

Na wpływ kuchni amerykańskiej miały: plemiona indiańskie, emigranci z Europy i Chin oraz czarnoskórni niewolnicy. Powszechnie uważa się, że amerykańska kuchnia to głównie niezdrowe fast foody. Nic mylnego, amerykanie mogą pochwalić się różnorodnością swoich potraw. Często korzystając z innych kuchni zmieniają przepisy po swojemu. Na śniadanie przeważnie jedzą płatki mączne lub zbożowe (zwane Cereals) albo naleśniki z pszennej lub kukurydzianej mąki dodatkowo polane syropem klonowym.

Jednym z popularnych dań jest jajecznica z bekonem lub szynką. Na śniadaniu znajdzie się także kawa ze śmietaną i bułki z serem i wędliną oraz sok owocowy (szczególnie pomarańczowy). Podczas lunchu amerykanie najczęściej jadają sandwiche ? przygotowany z hamburgera lub plastra szynki, piersi z indyka. Obiad składa się z kilku obfitych posiłków podobnie jak śniadanie.

W zależności od święta podawane są określone potrawy.  W przypadku święta Dziękczynienia na stole znajdzie się indyk i placek z dyni. Natomiast na Wielkanoc szynka wirginijska, a  w dzień urodzin Lincolna  zapiekanka z  fasolą po bostońsku oraz boczek.