Wstęp do kuchni australijskiej

Dawniej kuchnia australijska była na oparta na przyprawach przywiezionych przez emigrantów z Anglii. W skład tej kuchni wchodziły: kotlety z kością z rusztu, niedzielna pieczeń oraz inne potrawy podawane z warzywami. W ciągu ostatnich 30 lat w tej kuchni zaszły ogromne zmiany z powodu otwarcia na przybyszów z zewnątrz i polityki wielokulturowej. Dzisiejsza kuchnia australijska jest jakby mieszanką wielu kuchni świata: azjatyckiej (szczególnie południowo-wschodniej), europejskiej (zaliczamy kuchnie: grecką, włoską, libańską, a nawet polską).Jedną z najbardziej znanych potraw tej kuchni jest vegemite, czyli pasta do smarowania chleba (zrobiona z wyciągu z drożdży), a także biszkopty czekoladowe ?Tim Tam?. Nie można zapomnieć o takich potrawach jak: pavlova ? torcik bezowy, anzac biscuits ? ciasteczka anzac (pochodzące z I wojny światowej, spożywane podczas długiej podróży żołnierzy australijskich) oraz lamingtons ? ciasto biszkoptowe w kształcie kostki oblane na przemian czekoladą, dżemem i wiórkami kokosowymi. Z trunków najbardziej polecane jest piwo, takich marek jak: Casacade, Coopers czy Victoria Bitter.