Wszystko, co musisz wiedzieć o glutenie

Warto wiedzieć o tym, że gluten wpływa na kondycję organizmu, zwłaszcza wtedy gdy pojawiają się nietolerancje i chory bardzo dotkliwie odczuwa to na swoim zdrowiu. Warto wiedzieć, w jaki sposób rozpoznać nietolerancję na gluten i jak sobie z nią poradzić oraz kiedy naprawdę warto sięgnąć po dania bezglutenowe, które są innowacyjnym sposobem na radzenie sobie z nietolerancjami.

Czym jest gluten?

Aby zrozumieć, dlaczego szkodzi on niektórym osobom i w jakich produktach można go znaleźć, z całą pewnością najpierw trzeba wiedzieć, czym on jest. Gluten to mieszanina białek roślinnych. Znajdują się one między innymi w niektórych rodzajach zbóż, wśród nich na przykład pszenica, żyto, jęczmień, czy owies. Można go znaleźć także w niektórych rodzajach kasz i w produktach wysoko przetworzonych. Najprościej można powiedzieć, że występuje on we wszystkich daniach i wyrobach, które zawierają mąkę. Coraz częściej znajduje się on także w produktach, które na pozór mają niewiele wspólnego ze zbożami. Chodzi tutaj na przykład o czekoladę, czy napoje.

Jaki wpływ na organizm ma spożywanie glutenu?

U zdrowych osób nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, aby zrezygnować z diety opartej na glutenie. Wręcz przeciwnie. Uważa się, że osoby zdrowe, jak najbardziej powinny zjadać produkty, które go zawierają. Jednak osoby z celiakią lub nadwrażliwością na gluten, z całą pewnością powinny go unikać i wybierać bezpieczne produkty, które oznaczone są jako bezglutenowe. Aktualnie znaleźć je można w praktycznie wszystkich większych sklepach, które oferują w swojej ofercie produkty ekologiczne i naturalne. Osoby chorujące na celiakię muszą unikać go bezwzględnie, ponieważ prowadzi on do szeregu bardzo nieprzyjemnych dolegliwości. Mowa tutaj na przykład o silnych wzdęciach brzucha, które naturalnie powodują jego ból. Do tego wymioty oraz naprzemienne biegunki i zaparcia. Dolegliwości mogą być naprawdę nieprzyjemne i męczyć chorą osobę tak długo, jak nie zrezygnuje ze spożywania glutenu, który jej szkodzi.

Restauracja Pod Baranem